Dlaczego ręczniki papierowe Katrin to idealny wybór dla restauracji?

Dodany dnia7 miesiące temu Przez

Jednorazowe ręczniki papierowe są spotykane w wielu punktach gastronomicznych. Mogą służyć do wycierania dłoni i sprzątania. Znajdziesz je zarówno w łazienkach, jak i w kuchni gastronomicznej. Czy warto w nie inwestować? Jaki jest najlepszy sposób osuszania rąk: suszarka czy ręcznik papierowy? Gdzie znaleźć wysokiej jakości ręczniki papierowe w przystępnej cenie, a do tego ekologiczne? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu!

Ręczniki papierowe do lokalu gastronomicznego – must have czy zbędny wydatek?

Bezdotykowa suszarka do rąk lub ręczniki papierowe to standard toalet. Możesz zastanawiać się, czy faktycznie warto kupować jednorazowe ręczniki papierowe, skoro inwestycja w suszarkę jest jednorazowa.

Gdyby ludzie myli dłonie prawidłowo, a suszarki elektryczne byłyby serwisowane regularnie, byłoby to dobre rozwiązanie higieniczne. Jednak prawdziwe życie wygląda zupełnie inaczej. W 2013 roku zostały opublikowane wyniki badań[1], które mówią, że:

  • zaledwie 5% ludzi myje dłonie na tyle długo, by pozbyć się z nich drobnoustrojów,
  • 33% ludzi nie korzysta z mydła,
  • 10% w ogóle nie myje dłoni po skorzystaniu z toalety.

Jeśli niedostatecznie umyte dłonie trafią do suszarki, wyrządzi ona więcej szkody niż pożytku. Wiele suszarek rozpyla resztki wody w każdą stronę, łącznie z naszymi twarzami. Przez to badacze z Uniwersytetu w Leeds w 2014[2] roku stwierdzili, że w łazienkach, w których są suszarki elektryczne jest o wiele więcej bakterii niż w tych, w których można znaleźć dozownik ręczników papierowych.

W starciu suszarka vs jednorazowe ręczniki papierowe w dozownikach zwycięzca jest łatwy do wyłonienia. Zresztą sam widzisz, że utrzymanie czystości w restauracji jest o wiele łatwiejsze z ręcznikami papierowymi. Co więcej, gdy z jakiegoś powodu zabraknie prądu, nadal będzie można wytrzeć ręce!

Jakie kuchenne ręczniki papierowe wybrać do restauracji?

No dobrze, ale jakie ręczniki pojedyncze jednorazowe wybrać? Postawić na rolki ręczników czy ręczniki składane? Lepsze będą duże opakowania ręczników papierowych czy małe? Tak wiele pytań... i tak wiele odpowiedzi! Poniżej znajdziesz wskazówki, które pomogą Ci zdecydować.

Chłonne, wytrzymałe ręczniki papierowe Katrin – 1, 2 czy 3 warstwowe?

Chłonne, wytrzymałe ręczniki papierowe występują w różnych rodzajach. Możesz wybrać:

Rodzaje ręczników papierowych: celulozowe, z makulatury i inne

Ręczniki papierowe miękkie są produkowane z różnych surowców:

Chcesz wybrać ręczniki papierowe, które będą dopasowane do potrzeb Twoich pracowników i klientów? W takim razie na ręczniki z makulatury możesz postawić jeśli:

  • chcesz je wykorzystywać tylko do sprzątania,
  • prowadzisz punkt gastronomiczny, który dba o ekologiczny wizerunek,
  • chcesz działać na rzecz wspierania środowiska,
  • chcesz kupić niedrogie środki higieniczne, ale nadal dobrej jakości.

Za to najwyższej jakości ręczniki papierowe z celulozy będą idealne do toalety w restauracji oraz w miejscach ekskluzywnych.

Ręczniki papierowe: duże rolki czy małe?

Wybór ręczników papierowych jest szeroki. Możesz postawić na małe, średnie, duże i superduże rolki. Trudno podjąć decyzję, prawda? Zacznijmy więc od najważniejszej kwestii: ręczniki papierowe do lokalu gastronomicznego dzielimy na:

  • te do sprzątania,
  • te do wycierania rąk w łazienkach dla klientów,
  • te do osuszania dłoni w toalecie dla pracowników,
  • te do wycierania stolików,
  • te, z których pracownicy korzystają w kuchni gastronomicznej.

Małe ręczniki w gastronomii przydadzą się do toalet dla pracowników oraz do przecierania stolików (dzięki temu pracownicy nie będą musieli taszczyć ze sobą ogromnej rolki kilkadziesiąt razy dziennie). Za to duże opakowania ręczników papierowych przydadzą się w łazienkach dla klientów oraz do sprzątania. W kuchni gastronomicznej najlepiej sprawdzą się tradycyjne rolki ręczników kuchennych.

Podajnik ręczników papierowych do Twojej restauracji

Ręczniki papierowe używane każdego dnia mogą się zdecydowanie zbyt szybko skończyć. By kontrolować zużycie ręcznika papierowego, warto zainwestować w najlepszy podajnik ręczników Katrin. To, który sprawdzi się w Twojej restauracji, zależy od różnych czynników. Porównajmy więc dwa rodzaje podajników na ręczniki papierowe do toalet.

Metalowy, elegancki podajnik ręczników papierowych

Eleganckie, metalowe dozowniki ręczników występują w dwóch kolorach:

Są one wyjątkowo wytrzymałe, nie pękają i nie niszczą się podczas normalnego użytkowania. Można je przymocować na ścianie niedaleko umywalki. Możesz wybrać dozowniki:

  • na ręczniki papierowe składane,
  • na ręczniki w rolce (w różnych rozmiarach).

Plastikowy dozownik ręczników papierowych – biały lub czarny

Jeśli szukasz tańszego, ale nadal eleganckiego dozownika ręczników, możesz postawić na podajniki Katrin z tworzywa sztucznego. Są wytrzymałe, niezawodne i pięknie się prezentują, a do tego występują w dwóch kolorach:

Komfort użytkowania obu rodzajów dozowników jest taki sami. Różnią się one designem i kolorami.

Szeroki wybór ręczników papierowych Katrin

Czystość w lokalach gastronomicznych to konieczność. By ją zachować, warto zainwestować w ręczniki jednorazowe do kuchni i łazienki w restauracji. W ofercie IKA znajdziesz ręczniki papierowe składane i w rolce, małe, średnie i duże, idealne do łazienki i do kuchni, celulozowe i z makulatury... i wiele innych! By zużycie ręcznika papierowego było jak najmniejsze, zainwestuj w najlepsze podajniki ręczników Katrin. Wybierz metalowe lub plastikowe dozowniki.

Nie możesz się zdecydować? Skontaktuj się z naszym przedstawicielem. Chętnie Ci doradzi!

Źródła:

Powiązane artykuły

Menu

Ustawienia