Jakie akcesoria do pieczenia ciast, chleba czy mięs warto mieć w swojej kuchni?

Dodany dnia1 Rok temu Przez

Chcesz rozpocząć swoją przygodę z wypiekami, ale kompletnie nie wiesz, jakie przedmioty kuchenne do przygotowywania ciast, chleba czy mięsa będą Ci potrzebne? A może po prostu przeprowadzasz się "na swoje" i musisz zaopatrzyć się we wszystkie przybory kuchenne, a w sumie nie do końca wiesz, czego będziesz potrzebować? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy poradnik, w którym znajdziesz wszystkie niezbędne informacje na temat różnego rodzaju akcesoriów kuchennych. Dowiesz się także, czym można zastąpić papier do pieczenia, która strona folii aluminiowej do pieczenia jest odpowiednia oraz czy rękaw do pieczenia trzeba nakłuwać.

Akcesoria kuchenne - czy wszystkie są niezbędne?

Może wydawać Ci się, że wszystkie akcesoria są niezbędne. Nauczyły nas tego nasze babcie i mamy, które mają w domu wszystko, nawet jeśli nigdy tego nie używały. Na początku swojej przygody z wypiekami nie potrzebujesz wiele. Wystarczą Ci podstawowe przedmioty, takie jak:

Z czasem możesz zaopatrzyć się w dodatkowe formy i foremki do ciast oraz ciasteczek, a także w odpowiednie akcesoria do dekorowania wypieków, np. rękawy cukiernicze. Gdy pieczesz swoje pierwsze ciasto, nie są Ci one potrzebne. Tak naprawdę nie wiesz jeszcze, czy przygotowywanie domowego ciasta będzie Twoim hobby. Poniżej przedstawiamy listę niezbędnych rzeczy, które potrzebujesz na start.

Akcesoria do pieczenia i dekorowania ciast

Może kusić Cię, by wyposażyć swoją kuchnię we wszystko, co wpadnie w Twoje ręce. O wiele lepiej postawić na kilka niezbędnych rzeczy dobrej jakości, zamiast wielu przedmiotów, które nie posłużą Ci zbyt długo. Czego potrzebujesz, by tworzyć domowe wypieki, które będą wszystkich smakować? Do niezbędnych elementów wyposażenia kuchni w tej kategorii należą: wałek do ciasta, nóż, pędzelek i szpatułka, forma do ciasta oraz papier do pieczenia.

Wałek, nóż, pędzelek i szpatułka do ciasta

Wałek i nóż to funkcjonalne akcesoria niezbędne w kuchni. Za ich pomocą rozwałkujesz nie tylko kruche ciasto potrzebne np. do pieczenia ciasteczek w różnych kształtach, ale także ciasto na pierogi. Nóż pozwoli Ci na wykrajanie różnych kształtów ciastek z półkruchego lub kruchego ciasta, a także przyda się do rozcinania biszkoptów i dekorowania tortów kremem. Warto by był duży i ostry. Pędzelek pozwala na smarowanie blachy olejem lub innym płynnym tłuszczem, a także na posmarowanie ciastek czy ciast np. chałki, białkiem jaja przed pieczeniem. Dzięki temu będzie się pięknie błyszczeć, niczym prosto z piekarni. Potrzebujesz jeszcze szpatułki do ciasta. Częste pieczenie ciast wiąże się z przygotowywaniem wielu ciast w płynnej formie. Rzadko które wypieki są ugniatane dłońmi. Dzięki odpowiednim akcesoriom, takim jak właśnie szpatułka, możesz wylać całe ciasto na blachę, nie pozostawiając ani grama w garnku czy misce.

Foremki i formy do wypieków

Do upieczonego ciasta, które pachnie w całym domu, jeszcze daleka droga. Dzięki wysokiej jakości formom, pieczenie będzie przyjemniejsze. Jaka jest najlepsza blaszka do pieczenia? Nie ma jednej, uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie. Ważne, by miała odpowiedni rozmiar oraz by była wykonana z wysokiej jakości materiałów. Z czego blaszka do pieczenia będzie odpowiednia? Najlepiej wybierać blaszki do pieczenia wykonane ze stali nierdzewnej lub silikonowe formy. Prostokątne i okrągłe ciasta możesz stworzyć dzięki foremkom metalowym. Dzięki pomocy foremek silikonowych, możesz uzyskać bardziej fantazyjne kształty, np. choinkę czy serce. Takie formy do pieczenia pozwolą łatwo wyciągnąć ciasto, które zachowa swój kształt.

Papier do pieczenia

Po odpowiednim przygotowaniu ciasta, musisz wyłożyć je na blachę. Możesz piec je na "gołej" blaszce, ale będziesz mieć o wiele mniej sprzątania i zmywania, jeśli skorzystasz z papieru do pieczenia. Możesz wykorzystać popularny papier w arkuszach, jednak na początek polecamy Ci zwykły, niepocięty papier do wypieków. Jego zaletą jest możliwość ucięcia takiego kawałka, jaki potrzebujesz. Na standardową blaszkę jest potrzebny większy kawałek, podczas gdy do keksówki wystarczy mniej więcej połowa z niego. Czy trzeba smarować papier do pieczenia? Papierów powlekanych nie trzeba smarować tłuszczem. Możesz zastanawiać się także nad pytaniem: papier do pieczenia - którą stroną na blachę? W przypadku papieru powlekanego z jednej strony układamy go warstwą powleczoną do góry. Jeśli papier jest powlekany z obu stron - nie musimy się nad tym zastanawiać. Czy pergamin to to samo co papier do pieczenia? Tak, papier do wypieków jest cienkim pergaminem, który został powleczony tłuszczem. Dzięki temu ciasto nie przywiera do niego, a blaszka pozostaje czysta.

Co zrobić gdy nie ma papieru do pieczenia?

Czym zastąpić papier do pieczenia? Masz kilka opcji do wyboru:

  • wykorzystaj folię aluminiową,
  • dobrze nasmaruj blachę tłuszczem,
  • zamów papier do wypieków sklepie ika.pl . Nie będziesz czekać długo na dostawę!

Nasze produkty są tanie i wysokiej jakości, dzięki czemu możesz zrobić od razu zapas. Nie będziesz musiał się już zastanawiać, co użyć zamiast papieru do pieczenia, bo zawsze będziesz miał go pod ręką.

Czego potrzebujesz do pieczenia chleba?

Jakie rzeczy do pieczenia chleba będą Ci potrzebne? Tak naprawdę potrzebujesz miski, w której umieścisz wszystkie składniki oraz własnych dłoni do wyrabiania ciasta. Możesz wykorzystać także tradycyjną stolnicę lub silikonową matę, dzięki której ugniatanie ciasta stanie się łatwiejsze niż w misce. Do wypieczenia ciasta chlebowego potrzebujesz blaszki, tzw. keksówki. Pieczenie domowego chleba nie jest trudne. Musisz tylko dobrze nasmarować blachę i obsypać ją np. otrębami czy mąką... Chcesz mieć mniej zmywania? Wyłóż blaszkę papierem . Później będziesz mógł łatwo wyjąć wypiek, chwytając za wystające krawędzie. Pamiętaj, by domowego chleba nie trzymać w blaszce po upieczeniu. Połóż go na ruszcie z piekarnika. W ten sposób para wodna będzie mogła uciec, a chleb będzie chrupiący i smaczny.

Soczyste mięso z piekarnika - w czym je upiec?

Pieczenie mięsa to zupełnie inny... kawałek chleba. O ile domowe pieczywo możesz przygotować na papierze, tak mięso w piekarniku po prostu wyschnie i nie będzie zbyt smaczne. Do tego celu wybierz rękaw do pieczenia , który pozwoli Ci na przygotowanie soczystego kurczaka czy całego obiadu np. ziemniaków, marchewki i kartkówki w jednym worku. Czy rękaw do pieczenia trzeba nakłuwać? Warto to zrobić, ponieważ powietrze zacznie rozpychać rękaw, który może pęknąć. Dzięki dziurkom powietrze będzie miało ujście.

Pieczony obiad: frytki, pizza czy coś zupełnie innego? Na czym upiec obiad?

Chcesz przygotowywać obiady w piekarniku? Możesz skorzystać z pomocy rozmaitych akcesoriów, ale na początek wystarczy Ci: duża blacha (przeważnie jest elementem wyposażenia piekarnika) oraz folia aluminiowa lub papier do pieczenia. Są to tak uniwersalne akcesoria, że warto mieć je zawsze pod ręką. Z nimi możesz zarówno przygotować wypieki, jak i pyszne dania obiadowe. Folia aluminiowa ma dwie strony: błyszczącą oraz matową. Każda z nich ma inne właściwości. Korzystanie w folii aluminiowej nie jest więc aż tak intuicyjne. Warto się najpierw dowiedzieć, jak jej używać.

Folia aluminiowa - która strona do czego?

Jak piec w folii aluminiowej? Jeśli chcesz w niej piec, musisz wiedzieć, która strona folii aluminiowej trzyma ciepło. Przygotowując mięso lub inne potrawy w piekarniku, układaj jedzenie na błyszczącej stronie. Teraz już wiesz, na której stronie folii aluminiowej piec frytki. Folia może przydać Ci się także do wypieku chleba, kruchego ciasta czy ciasteczek, gdy zabraknie Ci papieru. A co z wykorzystywaniem jej do pakowania chłodnych potraw? Która strona folii aluminiowej trzyma zimno? Tym razem folię układamy drugą stroną, tak by jedzenie stykało się ze stroną matową, która nie przepuszcza ciepła. Pamiętaj, by nie wkładać folii aluminiowej do mikrofalówki. Możesz na niej piec tylko w piekarniku czy na ognisku oraz grillu. Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Jest ona wykonana z metalu, więc wyrzucamy ją do żółtego pojemnika na tworzywa sztuczne i metal.

Odpowiednie akcesoria kuchenne, których potrzebujesz - podsumowanie

Wysokiej jakości akcesoria do pieczenia ciast wykonane z silikonu, metalu, drewna i papieru są nieocenione podczas wypieku chleba, pieczenia ciasteczek i ciast oraz przygotowywania dań obiadowych z piekarnika. Do przygotowania np. kruchego ciasta czy ciasteczek potrzebujesz wałka i foremek. Za to płynne ciasta najłatwiej przelejesz na blachę za pomocą szpatułki. Może przydać Ci się także pędzelek silikonowy oraz nóż, który wykorzystasz do krojenia i dekorowania wypieków, np. tortów. Pamiętaj koniecznie o zaopatrzeniu się w folię, rękaw i papier do wypieków, dzięki którym przygotowywanie ciast, obiadów czy pieczenie chleba przestanie generować górę zmywania. Te funkcjonalne akcesoria pomogą Ci upiec pierwsze domowe ciasto, a później ułatwią wspólne pieczenie ciasteczek czy przygotowywanie obiadów. Któż nie lubi domowych wypieków?

Wszystkie niezbędne akcesoria, czyli papier, rękaw i folia aluminiowa czekają na Ciebie w sklepie IKA!

Produkty powiązane

3,52 (netto)

4,33 zł (brutto)
Numer katalogowy: S001 EAN: 5907732919578 Surowiec: aluminium Grubość: 9-10 my Szerokość: 29 cm Ilość w opakowaniu jednostkowym: 10m Ilość w opakowaniu zbiorczym: 70 rolek w kartonie
Folia aluminiowa 50m x 29 cm MASTER S100 Folia aluminiowa 50m x 29 cm MASTER S100
-10%
Ograniczona oferta specjalna

13,71 (netto)

16,86 zł (brutto)

18,73 zł

Numer katalogowy: S100 EAN: 5907732918168 Surowiec: aluminium Grubość: 9-10 my Szerokość: 29 cm Ilość w opakowaniu jednostkowym: 50m Ilość w opakowaniu zbiorczym: 45 rolek w kartonie

Menu

Ustawienia