Akcesoria do pieczenia i dekorowania ciast
Może kusić Cię, by wyposażyć swoją kuchnię we wszystko, co wpadnie w Twoje ręce. O wiele lepiej postawić na kilka niezbędnych rzeczy dobrej jakości, zamiast wielu przedmiotów, które nie posłużą Ci zbyt długo. Czego potrzebujesz, by tworzyć domowe wypieki, które będą wszystkich smakować? Do niezbędnych elementów wyposażenia kuchni w tej kategorii należą: wałek do ciasta, nóż, pędzelek i szpatułka, forma do ciasta oraz papier do pieczenia.
Wałek, nóż, pędzelek i szpatułka do ciasta
Wałek i nóż to funkcjonalne akcesoria niezbędne w kuchni. Za ich pomocą rozwałkujesz nie tylko kruche ciasto potrzebne np. do pieczenia ciasteczek w różnych kształtach, ale także ciasto na pierogi. Nóż pozwoli Ci na wykrajanie różnych kształtów ciastek z półkruchego lub kruchego ciasta, a także przyda się do rozcinania biszkoptów i dekorowania tortów kremem. Warto by był duży i ostry. Pędzelek pozwala na smarowanie blachy olejem lub innym płynnym tłuszczem, a także na posmarowanie ciastek czy ciast np. chałki, białkiem jaja przed pieczeniem. Dzięki temu będzie się pięknie błyszczeć, niczym prosto z piekarni. Potrzebujesz jeszcze szpatułki do ciasta. Częste pieczenie ciast wiąże się z przygotowywaniem wielu ciast w płynnej formie. Rzadko które wypieki są ugniatane dłońmi. Dzięki odpowiednim akcesoriom, takim jak właśnie szpatułka, możesz wylać całe ciasto na blachę, nie pozostawiając ani grama w garnku czy misce.
Foremki i formy do wypieków
Do upieczonego ciasta, które pachnie w całym domu, jeszcze daleka droga. Dzięki wysokiej jakości formom, pieczenie będzie przyjemniejsze. Jaka jest najlepsza blaszka do pieczenia? Nie ma jednej, uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie. Ważne, by miała odpowiedni rozmiar oraz by była wykonana z wysokiej jakości materiałów. Z czego blaszka do pieczenia będzie odpowiednia? Najlepiej wybierać blaszki do pieczenia wykonane ze stali nierdzewnej lub silikonowe formy. Prostokątne i okrągłe ciasta możesz stworzyć dzięki foremkom metalowym. Dzięki pomocy foremek silikonowych, możesz uzyskać bardziej fantazyjne kształty, np. choinkę czy serce. Takie formy do pieczenia pozwolą łatwo wyciągnąć ciasto, które zachowa swój kształt.
Papier do pieczenia
Po odpowiednim przygotowaniu ciasta, musisz wyłożyć je na blachę. Możesz piec je na "gołej" blaszce, ale będziesz mieć o wiele mniej sprzątania i zmywania, jeśli skorzystasz z papieru do pieczenia. Możesz wykorzystać popularny papier w arkuszach, jednak na początek polecamy Ci zwykły, niepocięty papier do wypieków. Jego zaletą jest możliwość ucięcia takiego kawałka, jaki potrzebujesz. Na standardową blaszkę jest potrzebny większy kawałek, podczas gdy do keksówki wystarczy mniej więcej połowa z niego. Czy trzeba smarować papier do pieczenia? Papierów powlekanych nie trzeba smarować tłuszczem. Możesz zastanawiać się także nad pytaniem: papier do pieczenia - którą stroną na blachę? W przypadku papieru powlekanego z jednej strony układamy go warstwą powleczoną do góry. Jeśli papier jest powlekany z obu stron - nie musimy się nad tym zastanawiać. Czy pergamin to to samo co papier do pieczenia? Tak, papier do wypieków jest cienkim pergaminem, który został powleczony tłuszczem. Dzięki temu ciasto nie przywiera do niego, a blaszka pozostaje czysta.