Jak się przygotować do grillowania? Majówka 2023

Dodany dnia1 Rok temu Przez

Majówka już nadchodzi, a wraz z nią rozpoczyna się sezon na grillowanie. Niezależnie od tego, czy masz grill gazowy, elektryczny czy grill węglowy, powinieneś pamiętać o odpowiednim przygotowaniu się do Majówki. Wybór mięsa, które wrzucisz na ruszt grilla to jeszcze nie koniec przygotowań! Musisz zadbać o akcesoria, które ułatwią Ci grillowanie, a później jedzenie. Nie możesz zapomnieć także o posprzątaniu po imprezie. Podpowiemy Ci, czego potrzebujesz, by dobrze przygotować się do grillowania. Zadbamy także o Twoje bezpieczeństwo. Koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca!

Majówkę czas zacząć - pamiętaj, by dobrze się przygotować

Przyszedł weekend majowy. Kupiłeś mięso, warzywa oraz przekąski i napoje. Rozstawiasz grilla i wrzucasz jedzenie na ruszt. Nie zastanawiasz się, jak wyczyścić grilla po wszystkim. Nie myślisz o tym, czego potrzebujesz do posprzątania po imprezie. Dużo jedzenia się marnuje, bo nie przygotowałeś nic, w czym mógłbyś zabrać to, co zostanie. Aż wreszcie: generujesz mnóstwo śmieci, korzystając z jednorazowych, często plastikowych talerzy i sztućców. A można inaczej! Pamiętaj, że odpowiednie przygotowanie to podstawa. Dzięki temu nie tylko jedzenie będzie przyjemne, ale i sprzątanie przebiegnie bezproblemowo.

Czego potrzebujesz do zorganizowania wspólnego grilla ze znajomymi i rodziną?

By w czasie grillowania nie przejmować się pobocznymi rzeczami, zadbaj o dobrej jakości mięso i warzywa. Jeśli chcesz przygotować pełnego smaku roślinnego grilla, możesz wybrać też zamienniki mięsa. Pamiętaj, że roślinnym grillem mogą cieszyć się także mięsożercy. Główne składniki powinny przede wszystkim zadowalać kubki smakowe Twoich gości. Możesz przygotować grillowane polędwiczki, pałki z kurczaka, kiełbasy czy kaszankę. By cieszyć się roślinnym grillem, wybierz bakłażan, cukinię, szparagi oraz inne ulubione warzywa.

Niektórzy do grillowanych mięs przygotowują także różnego rodzaju sosy oraz dipy. Oczywiście nie może zabraknąć także świeżego pieczywa. Je także możesz wrzucić na ruszt, np. z masłem czosnkowym. Będzie wyśmienity

Oprócz mięsa i grillowanych warzyw, przygotuj także sałatkę, do której dodasz 1-2 łyżki oliwy oraz przyprawy. Będzie dzięki temu smaczniejsza. Osoby, które robią grilla, przygotowują także różnego rodzaju przekąski. Mogą to być chipsy, słone orzeszki czy słodycze. Wolisz zdrowsze grillowanie? Nie ma problemu! W takim razie wybierz zdrowsze odpowiedniki chipsów, orzeszki bez soli oraz chrupiące warzywa z hummusem. One także są pyszne!

Zadbaj o ekologię i wybierz wielorazowe sztućce i biodegradowalne talerze papierowe

No dobrze, ale na czym podać te wszystkie pyszności? Nie zawsze chcemy zabierać ze sobą talerzyki z domu. Dlatego często stawiamy na plastikowe, jednorazowe naczynia i sztućce. A wiesz, że możesz wybrać wielorazowe produkty oraz takie, które są przyjazne środowisku?

Tradycyjny grill dawniej nie mógł obejść się bez papierowych talerzy i tacek. Dlaczego by do tego nie wrócić? Są one ekologiczne, biodegradowalne i wygodne w użyciu. W sklepie IKA znajdziesz tacki w różnych rozmiarach. Jeśli obawiasz się, że nie zmieścisz na niej swojej ogromnej porcji jedzenia, możesz wybrać także papierowe miski, które są jeszcze większe. Na pewno zmieścisz w niej grillowane warzywa oraz mięso.

Potrzebujesz także sztućców. W IKA znajdziesz zarówno drewniane sztućce zapakowane w oddzielne saszetki, jak i wielorazowe sztućce plastikowe. Może nie jest to najbardziej ekologiczna opcja na świecie, ale z pewnością jest o wiele lepsza niż ich jednorazowe odpowiedniki.

Nie marnuj jedzenia. Zabierz ze sobą pojemniki na sałatki oraz inne dania

Po rozgrzanym grillu zostało tylko wspomnienie. Zbieracie się do domu i nagle okazuje się, że nie masz do czego zapakować najlepszych potraw grillowanych... Dlatego zanim jeszcze zaczniesz szukać, jak przygotować grillowanego bakłażana, zastanów się, w czym przetransportujesz resztki jedzenia. Przecież wiadomo, że tradycyjny grill aż ugina się od różnych specjałów, a potem masa z nich zostaje. By ich nie wyrzucać, wybierz biodegradowalne papierowe pojemniki na sałatki.

Możesz ułatwić sobie zadanie. Sałatki czy inne dania ułóż od razu w tych pojemnikach. Zamknij je i przetransportuj. Po zakończonym grillu możesz zabrać pozostałą zawartość do domu lub rozdać gościom. Nic się nie zmarnuje!

Zostaw po sobie porządek. Przygotuj odpowiednie worki na śmieci

W czasie grillowania należy zadbać o porządek. Masz już sprawdzony przepis, wiesz jakie główne składniki zabierzesz, a z dodatkowymi akcesoriami grillowanie mięsa stało o wiele łatwiejsze... zapomniałeś tylko o tym, że po grillu zostaną śmieci, które trzeba posprzątać. Wybierz odpowiednie worki na odpady.

Jakie kolory worków na śmieci wybrać? Sprawdź w tym artykule: Jak segregować śmieci? Poznaj odpowiedzi na najczęstsze wątpliwości dotyczące segregacji odpadów!

Smaczny i zdrowy grill? To możliwe!

Chcesz zrobić smacznego, ale zdrowego grilla? Cóż, wybieranie sprawdzonych przepisów to jeszcze nie wszystko. Samo grillowanie powinno rozpocząć się od dokładnego wyczyszczenia grilla. Jeśli nie zrobiłeś tego zaraz po poprzednim grillowaniu - zrób to koniecznie przed Majówką. Twój grill jest czyściutki? I tak warto go umyć, ponieważ przez te kilka miesięcy mógł się zakurzyć. Czyszczenie grilla gazowego oraz każdego innego jest niezbyt przyjemne i nikt nie chce tracić na to czasu. Jednak brudny ruszt grilla ma na sobie wiele toksycznych czy szkodliwych substancji. Nie chcesz smażyć na nim swoich specjałów, a później jeść ich. Dlatego na czas obróbki grille powinny być czyste.

Uniknij rozczarowań, wybierz tylko sprawdzone przepisy

Drugim krokiem do zdrowszego grillowania jest wybór dań, które nie są zbyt tłuste. Jeśli uwielbiasz grillowane mięso, zrób do niego pyszną sałatkę pełną kolorowych warzyw, które najbardziej lubisz. Możesz zabrać też miskę ulubionych owoców lub cząstek warzyw do chrupania. Ważne są także zdrowe tłuszcze, taki jak np. oliwa.

Pamiętaj, że jeśli na co dzień jesz zdrowo, to grill w żaden sposób Ci nie zaszkodzi. Ciesz się posiłkiem bez wyrzutów sumienia!

Bezpieczeństwo przede wszystkim - gdzie można rozpalić grilla?

Na koniec zostawiliśmy najważniejszy punkt. Zadbaj o swoje bezpieczeństwo. Osoby, które lubią grillować, chciałyby często robić to w dowolnym miejscu. Gdzie można bezpiecznie i zgodnie z prawem zrobić grilla?

  • na własnej posesji,
  • na ogródku działkowym,
  • na podwórku,
  • na tarasie,
  • w ogrodzie.

Jeśli chodzi o robienie grilla w miejscu publicznym, powinniśmy kierować się zasadą utrzymania min. 100 metrowej odległości od granic lasów. Dodatkowo nie możemy robić grilla w samych lasach. Mówi o tym art. 30 Ustawy o lasach. Za złamanie przepisów grozi grzywna nawet do 5000 zł!

Grilluj bezpiecznie i pamiętaj o dobrym przygotowaniu! W sklepie IKA kupisz wszystko, czego potrzebujesz na imprezę: papierowe talerzyki, tacki na grilla, kubki, wielorazowe sztućce oraz drewniane łyżki, noże i widelce, a także zamykane, ekologiczne pojemniki na sałatki i worki na śmieci.

Powiązane artykuły

Menu

Ustawienia