O folii aluminiowej słów kilka...

Dodany dnia1 Rok temu

Z pewnością masz folię aluminiową w swoim domu albo chociaż zdarzyło ci się mieć z nią do czynienia w sklepie czy w restauracjach. To produkt bardzo powszechnie używany, ze względu na swoje właściwości. Folia aluminiowa jest to bardzo cienka aluminiowa blacha, w której możemy rozróżnić dwie strony – matową i błyszczącą, o których opowiemy w dalszej części artykułu. Czy folia aluminiowa znajduje zastosowanie tylko w kuchni? Nie! Wykorzystywana jest również w transporcie czy budownictwie.

Właściwości folii aluminiowej

To dzięki szerokiej gamie właściwości wykorzystywana jest na tak szeroką skalę. Czym charakteryzuje się folia aluminiowa?

  • Przede wszystkim ma wysoką tolerancję termiczną, z czego jest najbardziej znana. Folia aluminiowa odporna jest na działanie wysokich i niskich temperatur.
  • Nadaje się do kontaktu z żywnością, ponieważ nie jest toksyczna.
  • Folia aluminiowa nie przepuszcza wody, więc znakomicie utrzymuje odpowiednie nawilżenie w zabezpieczonych daniach, ale jednocześnie chroni przed wilgocią na przykład owinięte nią sery.
  • To produkt higieniczny, stanowiący doskonałą barierę dla bakterii, co również sprawdza się w zabezpieczaniu jedzenia.
  • Dodatkowo folia aluminiowa jest dobrym przewodnikiem prądu i ciepła.

Zastosowanie folii aluminiowe

Pierwsze skojarzenie z nazwą „folia aluminiowa” to zapewne zabezpieczone nią gotowe jedzenie kupowane na wynos. Oczywiście jest to trafna myśl, jednak folia aluminiowa ma wiele innych zastosowań. Sprawdź, czy znasz wszystkie zastosowania folii aluminiowej!

  • Folia aluminiowa to znakomite rozwiązanie do zabezpieczania jedzenia robionego w domu i branego na wynos, na przykład kanapek na śniadanie. Tak owinięte kanapki będą zajmowały mało miejsca, a nie przedostanie się do nich żadna wilgoć ani brud.
  • Aromatyczne potrawy i przyprawy zyskają na zabezpieczeniu ich folią aluminiową. Folia aluminiowa utworzy barierę przed przepuszczaniem powietrza, dzięki czemu aromat zostanie zachowany w owiniętym produkcie i nie przedostanie się na przykład do lodówki i innych umieszonych w niej dań.
  • Zabezpieczanie ciepłych potraw, aby dłużej utrzymały swoją temperaturę, to jedno z głównych zastosowań folii aluminiowej. Pamiętaj, żeby w tym celu owinąć danie błyszczącą stroną do wewnątrz, czyli błyszczącą stroną w kierunku potrawy.
  • Jednak folia aluminiowa sprawdzi się nie tylko podczas gotowania. Możesz wykorzystać ją podczas sprzątania i usunąć nią przypalenia na patelni czy garnkach. Wystarczy zwinąć kawałek folii aluminiowej w kulkę i pocierać kolistymi ruchami zabrudzone miejsca na naczyniach. Folia aluminiowa zadziała jak druciana gąbka, ale nie porysuje żadnej delikatnej powierzchni
  • Kolejnym nietypowym zastosowaniem folii aluminiowej jest wykorzystanie jej podczas prasowania. Wystarczy umieścić kawałek folii pod prasowaną tkaniną lub pokrowcem na deskę do prasowania. Folia będzie się nagrzewała i w ten sposób jednocześnie będziemy prasować obie strony tkaniny. To łatwy sposób na zaoszczędzenie trochę czasu i naszej energii.
  • Folia aluminiowa dodatkowo bardzo dobrze nadaje się do ostrzenia nożyczek. Wystarczy kilkukrotnie naciąć folię nożyczkami, aby się naostrzyły. Ten sposób sprawdzi się w nożyczkach biurowych, fryzjerskich czy kuchennych.
  • Jeśli jesteśmy przy nożyczkach, a szczególnie tych fryzjerskich, to warto wspomnieć o szerokim zastosowaniu folii aluminiowej w fryzjerstwie. Rozjaśnianie i farbowanie włosów często będzie wymagało pomocy folii aluminiowej, aby poprawnie wykonać taki zabieg..

Na co należy zwrócić uwagę podczas stosowania folii aluminiowej?

  • Pod żadnym pozorem nie umieszczaj folii aluminiowej w mikrofalówce, ponieważ może spowodować to pojawienie się iskier, a co za tym idzie pożaru.
  • Nie powinno się stosować folii aluminiowej do metalowych naczyń, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji chemicznej, która wpłynie na smak zabezpieczonej w nich potrawy.

Błyszcząca czy matowa strona? O co w tym wszystkim chodzi?

Nietrudno zauważyć, że folia aluminiowa posiada dwie, bardzo różniące się od siebie strony. Jak zastosować folię, aby uzyskać pożądany przez nas efekt? Zobacz, czym różnią się strony folii i jaki to ma wpływ na ich zastosowanie.

Błyszcząca strona folii aluminiowej

Stosowana do wewnątrz potrawy pozwoli na dłuższe utrzymanie wysokiej temperatury dań. W ten sposób zabezpieczane są ciepłe dania wydawane na wynos. Można wykorzystać tę właściwość również na przykład podczas pieczenia mięsa, owijając je błyszczącą stroną do środka.

Matowa strona folii aluminiowej

Ta strona odpowiada za nieprzepuszczanie zapachów i zachowanie świeżości potraw. Jeżeli chcesz zabezpieczyć jedzenie wkładane do lodówki, to owiń je matową stroną do wewnątrz. To samo będzie się tyczyło jedzenia branego na wynos, które nie powinno być ciepłe, czyli na przykład kanapek. Tak owinięte dania dłużej zachowają swoją świeżość, ponieważ będą chronione przez nadmiernym nagrzaniem.

A co z recyklingiem folii aluminiowej?

Na szczęście jest to produkt, który można poddać procesowi recyklingu. Oczyść folię aluminiową z resztek jedzenia lub innego zabrudzenia i umieść ją w żółtym pojemniku na tworzywa sztuczne. W ten sposób przyczynisz się do jej przetworzenia i zadbasz o środowisko naturaln

Oferta naszego sklepu

Sprawdź, jakie folie aluminiowe możesz znaleźć w naszym sklepie!

Folia aluminiowa cateringowa box 1kg Master S177 to wygodne rozwiązanie do restauracji i miejsc z serwowaniem dań na wynos. Praktyczne opakowanie z ząbkowaną powierzchnią pozwala na szybkie i precyzyjne docięcie folii aluminiowej do naszych potrzeb.

Folia aluminiowa cateringowa 1kg Master S003 Folia aluminiowa w rulonie, która znajdzie swoje zastosowanie w gospodarstwach domowych, ale również przy wydawaniu jedzenia na wynos.

Folia aluminiowa 10m Master S001 to kolejny produkt marki Master, który zasługuje na nasza uwagę. Na rulonie znajduje się folia aluminiowa o długości 10 metrów. Produkt ten sprawdzi się w gospodarstwach domowych.

Powiązane artykuły

Menu

Ustawienia