Plastikowe opakowania cukiernicze - czy warto z nich nadal korzystać?
Plastikowe opakowania na wypieki są bardzo praktyczne. To zwykłe pudełka, które można wykorzystać do transportu ciasta (zarówno do domu, jak i do restauracji na przyjęcie weselne). Kształt opakowań cukierniczych z plastiku można dopasować do własnej oferty. Torty zapakujesz w okrągłe pudełka, za to ciasta w kwadratowe lub prostokątne. Jakie zalety mają opakowania plastikowe na ciasto?
- nie zgniatają się,
- widać w nich zawartość,
- są tanie,
- różnorodne kształty i rozmiary są bardzo praktyczne.
Dużą zaletą opakowań plastikowych jest ich różnorodność. To idealne rozwiązanie, gdy sprzedajesz wypieki w różnych kształtach. W ofercie sklepu ika.pl znajdziesz pudełka na rolady, kawałki ciasta, torty, wypieki w kształcie serca... i wiele, wiele innych. To pozwoli Ci bezpiecznie i skutecznie zapakować ciasta na wynos.
Są to też najprostsze i najszybsze w obsłudze opakowania cukiernicze. Wystarczy włożyć ciasto do pudełka, zamknąć je i gotowe.
Nic dziwnego, że nadal są tak często i chętnie wybieranym rozwiązaniem. Jednak opakowania te mają także swoje wady:
- nie każde opakowanie będzie odpowiednie do recyklingu,
- to, czy z opakowania możemy skorzystać ponownie po umyciu go, zależy od rodzaju plastiku, z którego zostało wykonane,
- nie jest to ekologiczne rozwiązanie.
Chcesz zobaczyć, jaki plastik nadaje się do recyklingu, które tworzywo jest bezpieczne dla zdrowia, a których absolutnie nie możemy wykorzystywać ponownie? Przeczytaj ten artykuł: Oznaczenia plastiku - wszystko, co musisz wiedzieć.
Czy warto wybierać opakowania plastikowe? I tak, i nie. Wszystko zależy od tego, jaka jest Twoja firma. Jeśli plastik jest zgodny z wizerunkiem Twojej cukierni, możesz z niego korzystać. Opakowania te są tanie, dlatego też sprawdzą się dla początkujących przedsiębiorców. Stawiaj na plastikowe, przezroczyste pudełka na ciasto jeśli eksponujesz wypieki w ladzie chłodniczej w gotowych porcjach do kupienia. Znacznie przyspieszy to obsługę klienta, który będzie widział dokładnie, co kupuje. Pracownik będzie mógł wyjąć pudełko z lady i podać je klientowi bez tracenia czasu na krojenie i przygotowywanie porcji.
Nie chcesz korzystać z plastikowych opakowań na słodkości? Poniżej przedstawiamy Ci inne rozwiązania.
Pakowanie wyrobów cukierniczych w pudełka papierowe
Chcesz, by Twoja cukiernia była odbierana pozytywnie przez większe grono klientów? Wybierz papierowe, biodegradowalne pudełka na słodkości. Tego rodzaju opakowania wyglądają estetycznie. Jakie zalety mają papierowe i kartonowe opakowania na ciasto?
- nie każde opakowanie będzie odpowiednie do recyklingu,
- to, czy z opakowania możemy skorzystać ponownie po umyciu go, zależy od rodzaju plastiku, z którego zostało wykonane,
- nie jest to ekologiczne rozwiązanie.
W jakich sytuacjach papierowe pudełka będą dobrym wyborem? Jeśli posiadasz w swoim asortymencie produktów ciasta, babeczki, muffinki, tartaletki, eklerki i inne wypieki, które są delikatne - papierowe pudełka będą świetnym wyborem. Możesz do nich zapakować kawałek ciasta, nawet jeśli ma nieregularny kształt. Z powodzeniem można w nich transportować także torty i inne okrągłe wypieki. Papierowe opakowania będą najlepszym wyborem na ciepłe wypieki.
Do wyboru masz pudełka klejone oraz proste w obsłudze opakowania cukiernicze składane. Oczywiście możesz też zrobić opakowania do słodkich produktów żywnościowych własnymi rękami. Schemat pudełka jest prosty. Jednak jeśli sprzedajesz wiele ciast dziennie, przygotowanie pudełek zajmie Ci długie godziny.
Choć wydaje się, że to bardzo dobre rozwiązanie w każdej sytuacji, to oczywiście opakowania cukiernicze papierowe też mają swoje wady. Opakowania papierowe mogą zostać zgniecione łatwiej niż plastikowe. Przez to podczas transportu trzeba dobrze ułożyć pudełko z ciastem w torbie, by go przypadkowo nie uszkodzić. Papierowe opakowania cukiernicze mają przeważnie kształt prostopadłościanu lub sześcianu. Są zabudowane, przez co nie widać ich zawartości.
A może szufelka do wypieków? Idealna na kawałek ciasta
Szukasz rozwiązania, które łączy plastikowe opakowania z pudełkami wykonanymi z papieru? Szufelki do ciasta będą idealnym wyborem, ponieważ łączą zalety obutych rozwiązań:
- są otwarte, dzięki czemu widać ich zawartość,
- łatwo eksponować w nich ciasto w ladach chłodniczych,
- można wcześniej przygotować porcje ciasta, które wystarczy wyjąć z lady z całą szufelką i zapakować,
- są ekologiczne,
- są lekkie,
- występują w różnych rozmiarach,
- sprawdzą się na wszelkiego rodzaju ciasta, ptysie, eklerki itp.
Składanie szufelek jest szybkie i łatwe. Są produkowane z białego kartonu, który dobrze zabezpiecza wypieki. Jak przygotować zamówienie do transportu? Wystarczy szufelkę z ciastem przykryć od góry taką samą szufelką, a następnie zapakować wszystko do papierowej lub foliowej torebki. Dzięki temu ciasto nie ulegnie zgnieceniu. Co więcej, można dopasować ich rozmiar do zawartości. Wystarczy zsunąć szufelki razem na pożądaną szerokość.
Jakie są wady tego rozwiązania? Szufelki nie sprawdzą się raczej na ciasteczka. Nie są to też odpowiednie opakowania na torty.