Plastikowe pojemniki na ciasto czy może ekologiczne opakowania? Jak wykorzystać szufelki, pudełka, torebki papierowe i pergamin

Dodany dnia1 Rok temu Przez

Prowadzisz cukiernię lub masz w planach taką działalność? Pamiętaj, że większość klientów kupuje na wynos! Dlatego musisz zadbać o odpowiednie opakowania cukiernicze, które nie tylko zabezpieczą ciasto przed zgnieceniem. Sprawią także, że zakup będzie się ładnie prezentował, a ciasto będzie można przetransportować w torebce, aucie czy komunikacją publiczną. Pudełka cukiernicze do pakowania wypiekanych produktów żywnościowych są Twoją wizytówką, dlatego musisz zadbać o to, by były zgodne z wartościami Twojej firmy. Ale... wybór opakowań na słodkości jest ogromny. Które wybrać? Podpowiadamy!

Pakowanie ciasta - dlaczego pojemnik ma tak duże znaczenie?

Pomyśl, jakby to wyglądało w oczach klienta, gdybyś wrzucał własnymi rękami ciastka z kremem czy muffinki do zwykłej jednorazówki. Albo gdybyś zapakował delikatne ciasto jedynie w pergamin. Na pewno byłaby to ostatnia wizyta klienta w Twojej cukierni.

Pojemniki na ciasto mają ogromne znaczenie. Dzięki nim klient może zabrać wybrane słodkości do domu bez konieczności niesienia zakupów w rękach, by nie uległy zniszczeniu. Dobrze dobrane opakowania będą ułatwiały przewożenie ciast.

Opakowania cukiernicze muszą zabezpieczać wypieki najskuteczniej, jak to tylko możliwe. W zależności od sprzedawanych produktów, będziesz potrzebował opakowań w różnych rozmiarach i kształtach. Kruche ciasteczka możesz wrzucić do papierowej torebki, ale tort z kremem specjalnie zamówiony na 50. rocznicę ślubu powinien znaleźć się w idealnie dopasowanym pudełku, w którym nie będzie mógł się przemieszczać.

Ekologiczne opakowania przyciągną klientów, którym zależy na środowisku. Plastikowe pojemniki będą za to idealne dla klientów, którzy chcą zabrać ciasto np. do pracy. Będą mogli je komfortowo zjeść prosto z pudełka.

Odpowiednie pudełka są także Twoją reklamą.

Jak wykorzystać opakowania w celach marketingowych?

Twoja strategia marketingowa powinna obejmować opakowania. Tylko, jak je wykorzystać, by faktycznie wpływały pozytywnie na ilość zakupów i same w sobie stanowiły reklamę? Po pierwsze: opakowania zgodne z wartościami i misją firmy. Co to oznacza? Wybierz takie pudełka, których spodziewają się Twoi klienci. Jeśli oferujesz zdrowe wersje kultowych ciast, albo urządzasz lokal w stylu boho - najlepsze będą opakowania z papieru. Po drugie: personalizacja. Możesz wybierać opakowania, które zostały wyprodukowane specjalnie dla Twojej cukierni. To jednak duża inwestycja i takie pudełka są po prostu droższe. Inne wyjście? Wybierz opakowania, których potrzebujesz i zamów do nich naklejki z logo Twojej cukierni. Możesz je naklejać na pudełkach, zaklejać nimi torebki papierowe itd. Po trzecie: idealnie dopasowane pudełka. Im więcej rozmiarów opakowań zgromadzisz, tym estetyczniej będziesz mógł zapakować wypieki. Dzięki temu klienci będą zadowoleni, a żadne ciasto nie ulegnie zgnieceniu czy przewróceniu. Po otwarciu pudełka będzie wyglądać tak smacznie, że zniknie w mgnieniu oka! Dobrze, ale jakie pudełka wybrać: plastikowe, papierowe, a może jeszcze inny sposób pakowania ciast będzie lepszy? Już Ci podpowiadamy!

Plastikowe opakowania cukiernicze - czy warto z nich nadal korzystać?

Plastikowe opakowania na wypieki są bardzo praktyczne. To zwykłe pudełka, które można wykorzystać do transportu ciasta (zarówno do domu, jak i do restauracji na przyjęcie weselne). Kształt opakowań cukierniczych z plastiku można dopasować do własnej oferty. Torty zapakujesz w okrągłe pudełka, za to ciasta w kwadratowe lub prostokątne. Jakie zalety mają opakowania plastikowe na ciasto?

  • nie zgniatają się,
  • widać w nich zawartość,
  • są tanie,
  • różnorodne kształty i rozmiary są bardzo praktyczne.

Dużą zaletą opakowań plastikowych jest ich różnorodność. To idealne rozwiązanie, gdy sprzedajesz wypieki w różnych kształtach. W ofercie sklepu ika.pl znajdziesz pudełka na rolady, kawałki ciasta, torty, wypieki w kształcie serca... i wiele, wiele innych. To pozwoli Ci bezpiecznie i skutecznie zapakować ciasta na wynos.

Są to też najprostsze i najszybsze w obsłudze opakowania cukiernicze. Wystarczy włożyć ciasto do pudełka, zamknąć je i gotowe.

Nic dziwnego, że nadal są tak często i chętnie wybieranym rozwiązaniem. Jednak opakowania te mają także swoje wady:

  • nie każde opakowanie będzie odpowiednie do recyklingu,
  • to, czy z opakowania możemy skorzystać ponownie po umyciu go, zależy od rodzaju plastiku, z którego zostało wykonane,
  • nie jest to ekologiczne rozwiązanie.

Chcesz zobaczyć, jaki plastik nadaje się do recyklingu, które tworzywo jest bezpieczne dla zdrowia, a których absolutnie nie możemy wykorzystywać ponownie? Przeczytaj ten artykuł: Oznaczenia plastiku - wszystko, co musisz wiedzieć.

Czy warto wybierać opakowania plastikowe? I tak, i nie. Wszystko zależy od tego, jaka jest Twoja firma. Jeśli plastik jest zgodny z wizerunkiem Twojej cukierni, możesz z niego korzystać. Opakowania te są tanie, dlatego też sprawdzą się dla początkujących przedsiębiorców. Stawiaj na plastikowe, przezroczyste pudełka na ciasto jeśli eksponujesz wypieki w ladzie chłodniczej w gotowych porcjach do kupienia. Znacznie przyspieszy to obsługę klienta, który będzie widział dokładnie, co kupuje. Pracownik będzie mógł wyjąć pudełko z lady i podać je klientowi bez tracenia czasu na krojenie i przygotowywanie porcji.

Nie chcesz korzystać z plastikowych opakowań na słodkości? Poniżej przedstawiamy Ci inne rozwiązania.

Pakowanie wyrobów cukierniczych w pudełka papierowe

Chcesz, by Twoja cukiernia była odbierana pozytywnie przez większe grono klientów? Wybierz papierowe, biodegradowalne pudełka na słodkości. Tego rodzaju opakowania wyglądają estetycznie. Jakie zalety mają papierowe i kartonowe opakowania na ciasto?

  • nie każde opakowanie będzie odpowiednie do recyklingu,
  • to, czy z opakowania możemy skorzystać ponownie po umyciu go, zależy od rodzaju plastiku, z którego zostało wykonane,
  • nie jest to ekologiczne rozwiązanie.

W jakich sytuacjach papierowe pudełka będą dobrym wyborem? Jeśli posiadasz w swoim asortymencie produktów ciasta, babeczki, muffinki, tartaletki, eklerki i inne wypieki, które są delikatne - papierowe pudełka będą świetnym wyborem. Możesz do nich zapakować kawałek ciasta, nawet jeśli ma nieregularny kształt. Z powodzeniem można w nich transportować także torty i inne okrągłe wypieki. Papierowe opakowania będą najlepszym wyborem na ciepłe wypieki.

Do wyboru masz pudełka klejone oraz proste w obsłudze opakowania cukiernicze składane. Oczywiście możesz też zrobić opakowania do słodkich produktów żywnościowych własnymi rękami. Schemat pudełka jest prosty. Jednak jeśli sprzedajesz wiele ciast dziennie, przygotowanie pudełek zajmie Ci długie godziny.

Choć wydaje się, że to bardzo dobre rozwiązanie w każdej sytuacji, to oczywiście opakowania cukiernicze papierowe też mają swoje wady. Opakowania papierowe mogą zostać zgniecione łatwiej niż plastikowe. Przez to podczas transportu trzeba dobrze ułożyć pudełko z ciastem w torbie, by go przypadkowo nie uszkodzić. Papierowe opakowania cukiernicze mają przeważnie kształt prostopadłościanu lub sześcianu. Są zabudowane, przez co nie widać ich zawartości.

A może szufelka do wypieków? Idealna na kawałek ciasta

Szukasz rozwiązania, które łączy plastikowe opakowania z pudełkami wykonanymi z papieru? Szufelki do ciasta będą idealnym wyborem, ponieważ łączą zalety obutych rozwiązań:

  • są otwarte, dzięki czemu widać ich zawartość,
  • łatwo eksponować w nich ciasto w ladach chłodniczych,
  • można wcześniej przygotować porcje ciasta, które wystarczy wyjąć z lady z całą szufelką i zapakować,
  • są ekologiczne,
  • są lekkie,
  • występują w różnych rozmiarach,
  • sprawdzą się na wszelkiego rodzaju ciasta, ptysie, eklerki itp.

Składanie szufelek jest szybkie i łatwe. Są produkowane z białego kartonu, który dobrze zabezpiecza wypieki. Jak przygotować zamówienie do transportu? Wystarczy szufelkę z ciastem przykryć od góry taką samą szufelką, a następnie zapakować wszystko do papierowej lub foliowej torebki. Dzięki temu ciasto nie ulegnie zgnieceniu. Co więcej, można dopasować ich rozmiar do zawartości. Wystarczy zsunąć szufelki razem na pożądaną szerokość.

Jakie są wady tego rozwiązania? Szufelki nie sprawdzą się raczej na ciasteczka. Nie są to też odpowiednie opakowania na torty.

W co zapakować ciasteczka i pieczywo? Wybierz torebki papierowe

Chcesz zapakować ciastka dla klienta? Najładniej będą prezentować się w torebkach papierowych. Możesz wykorzystać je także do pakowania różnego rodzaju pieczywa: od chlebów, poprzez bułki, kończąc na rogalach i maślanych bułeczkach.

Wybierając tego typu opakowania cukiernicze, oszczędzamy pieniądze. Torebki są tanie, praktyczne i występują w różnych rozmiarach. Możesz zawinąć torebkę od góry i dopasować jej wielkość do zawartości, dzięki czemu nie będzie zajmować zbyt dużo miejsca. To szczególnie ważne dla tych klientów, którzy podróżują komunikacją publiczną lub kupują słodkości i pieczywo w drodze do pracy czy na uczelnię.

By zapakowane wypieki ładnie wyglądały, wykorzystaj naklejki z logo Twojej cukierni. Po zawinięciu torebki, zaklej ją nalepką. W ten sposób możesz pięknie zapakować ciasteczka, bez dużego nakładu pieniędzy. Opakowanie nie otworzy się podczas transportu.

Papierowe torebki fałdowane do pakowania produktów żywnościowych występują w dwóch wariantach:

  • z okienkiem,
  • jednolite.

Które wybrać? Torebki z okienkiem sprawdzą się świetnie, jeśli przygotowujesz porcje ciasteczek do sprzedaży wcześniej. Dzięki temu pracownicy będą widzieli, co kryje zawartość torebki. W innych przypadkach polecamy torebki papierowe bez okienka, które są bardziej ekologiczne i nadają się do wypiekanych produktów żywnościowych, takich jak bułeczki czy ciastka.

Czym pakować ciasteczka do torebek papierowych?

Możesz zapakować ciasteczka własnymi rękami, jednak wtedy będziesz musiał zainwestować w dodatkowe rękawiczki. Gdy będziesz pakować miękkie ciasteczka czy babeczki własnymi rękami, mogą ulec zdeformowaniu. Jaki jest lepszy sposób? Możesz wykorzystać specjalne szufelki, którymi nabierzesz delikatnie słodkości i wsypiesz je do torebki. Ta metoda pozwala także na o wiele szybsze przygotowywanie zamówień klientów.

Jak wykorzystać pergamin i półpergamin do pakowania słodkości?

Podczas pakowania wyrobów cukierniczych możesz wykorzystać także pergamin i półpergamin. Czym różnią się te dwa rozwiązania?

Pergamin to specjalny papier na wypieki, który jest odporny na wilgoć i tłuszcz. Nie rozrywa się tak łatwo jak zwykły papier, ale może pękać podczas zgniatania. Warto wiedzieć, że papier do pieczenia jest produkowany właśnie z pergaminu, który zostaje powleczony. Półpergamin jest cieńszy do pergaminu i powlekany tak, by można było pakować w niego żywność i zachować jej walory smakowe.

Jak można go wykorzystać do pakowania słodkich produktów żywnościowych? Możesz włożyć go do pudełka papierowego, umieścić w nim ciasteczka i następnie zawinąć półpergamin. By się nie rozwinął, naklej nalepkę z logo firmy. W pergamin możesz zapakować także ciasta, które nie są tak delikatne, np. marchewkowe ciasto bez kremu.

Pergamin i półpergamin dla cukierni jest sprzedawany w dużych arkuszach. Rolki ważą zazwyczaj 5 kg, dzięki czemu wystarczą Ci na długi czas. Możesz je łatwo składować, a korzystanie z nich jest wygodne. Znajdziesz je w naszym sklepie ika.pl. Które z tych rozwiązań wybierzesz dla swojej cukierni? Pamiętaj o tym, że klienci lubią wygodę, dlatego zawsze dopasowuj opakowania do sprzedawanych produktów. Przetestuj różne rodzaje opakowań i sprawdź, które będą dla Ciebie najlepsze.

Produkty powiązane

447,02 (netto)

549,83 zł (brutto)
Materiał: rPET Kolor: przezroczysty Wymiary wewnętrzne: 93x84x31,5/15 mm Wymiary zewnętrzne: 132x131x46,5 mm Liczba w opakowaniu: 100 sztuk Liczba w kartonie: 6x100 - 600 sztuk Producent: Guillin Kod produktu:...

1567,35 (netto)

1 927,84 zł (brutto)
Materiał: rPET Kolor: przezroczysty Wymiary wewnętrzne: 10 x Φ85 mm Wymiary zewnętrzne: 303x212x96 mm Liczba w opakowaniu: 200 sztuk Liczba w kartonie: 1x200 - 200 sztuk Producent: Guillin Kod produktu: 2191PET EAN: -
Powiązane artykuły

Menu

Ustawienia