Jak pakować jedzenie na wynos? Poradnik dla firm cateringowych i lokali gastronomicznych

Dodany dnia1 Rok temu

Pandemia na zawsze odmieniła przyzwyczajenia klientów. Coraz mniej osób decyduje się na wyjście do restauracji. Komfort jest dla nich ważniejszy niż posiłek w lokalu, dlatego zamówienia na wynos są zdecydowanie popularniejsze niż kilka lat temu. Taki trend nie cieszy właścicieli restauracji, gdyż łatwiej zadbać o estetykę potraw na miejscu. Dylemat estetycznego pakowania dań na wynos nie jest wyłącznie ich problemem, gdyż dotyka także firm cateringowych. Właściciele przedsiębiorstw wiedzą, że klienci „jedzą oczami”, a ich ocena w dużym stopniu może zależeć od tego, jak będzie wyglądać żywność.

Nasz poradnik powstał, by pomóc firmom cateringowym i lokalom gastronomicznym z tym problemem. Podpowiemy Ci, jak pakować jedzenie na wynos, by zachwycić swoich klientów estetycznym przedstawieniem potraw.

W co pakować jedzenie na wynos?

Wygląd i smakowitość Twoich potraw będzie uzależniona od rodzaju opakowania na wynos. Do najpopularniejszych tworzyw sztucznych, z których wykonuje się pudełka do dostaw należą:

  • pojemniki styropianowe,
  • papierowe opakowania,
  • jednorazowe pojemniki do dań z tworzywa PP.

Każdy z tych materiałów ma swoje wady i zalety. Styropian świetnie trzyma ciepło i jest dość tani, jednak ma on fatalny wpływ na środowisko, co zostało dostrzeżone przez Unię Europejską oraz społeczeństwo. Pojemniki tego typu będą wycofywane z użycia.

W takim razie warto skupić się na alternatywach. Papierowe pojemniki do jedzenia na wynos są pierwszą opcją, którą chcielibyśmy zaproponować. Zmiana metod produkcji i wyższa jakość spowodowała, że nie przeciekają jak kiedyś i zapewniają odpowiednie bezpieczeństwo nie tylko w przypadku transportu spagethii, dań obiadowych, ale i zup. Dodatkową zaletą celulozowego pojemnika do posiłków na wynos jest możliwość pokazania się firmy w pozytynym świetle jako firmy eko, starającej się dać o środowisko.

Drugą alternatywą dla pojemników styropianowych są znane każdemu pojemniki plastikowe PP, które choć wykonane z plastiku to rodzaju, który łatwo poddaje się procesowi recyklingu i pozwala zmienić zużyte pojemniki na artykuły codziennego użytku takie jak krzesła ogrodowe, miski i inne.

Czy warto inwestować w ekologiczne pojemniki do dań na wynos?

Jeśli zastanawiasz się, czy warto pakować jedzenie na wynos, to nasz jednoznaczna odpowiedź powinna pomóc Ci w podjęciu decyzji. Zdecydowanie TAK! Warto wybierać pojemniki do pakowania na wynos, które są przyjazne środowisku.

Obecnie wśród klientów szerszy się świadomość potrzeby ochrony przyrody. Ekologiczne opakowania na wynos wpłyną na pozytywne budowanie wizerunku Twojej firmy. Twoja gastronomia będzie kojarzona klientom z firmą, która nie jest obojętna na potrzeby środowiska. W świecie tzw. marketingu 5.0, gdzie dobry produkt ma wiele firm, budowanie trwałych relacji z klientem opartych na wspólnych ideach jest kluczowe dla długotrwałej obecności na rynku.

Jak wybierać rozmiar opakowań do dań na wynos?

Do pakowania żywności warto wybierać pudełka, które odpowiadają rozmiarom serwowanych potraw. Zbyt duże lub zbyt małe opakowanie sprawi, że posiłek będzie wyglądał nieestetycznie. Jeśli chcesz jak najlepiej pakować swoje dania, to musisz wybrać rozmiar opakowania, który będzie idealnie odpowiadał wielkości potraw. Jak tego dokonać?

Prosta porada:

Na prostej desce ułóż obiad tak, by prezentował się estetycznie. Podziel go na sekcje, które muszą być razem, i te, które mogą być osobno. Ilość sekcji powinna odpowiadać ilości przedsionków w opakowaniu. A jak wybrać rozmiar? Po prostu zmierz wymiary ułożonego dania! Wykonując taki prosty test, dowiesz się, jakiego typu opakowań potrzebujesz.

Dlaczego wybór jednorazowego opakowania jest tak ważny?

Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, w jaki sposób podane jest danie. Żyjemy w czasach, gdzie niemal każda młoda osoba przed zjedzeniem swojego posiłku, wykonuje uprzednio zdjęcie na Instagrama. Estetyczne ułożenie jedzenia w pojemnikach do zgrzewu jest Twoją reklamą! Niejednokrotnie wśród Twoich klientów znajdą się tacy, którzy będą się chwalić tym, co jedzą na mediach społecznościowych. Jeśli jedzenie będzie wyglądać estetycznie, to jego/jej znajomi zainteresują się Twoimi usługami. Jednak jeśli nie zadbasz o odpowiedni karton lub opakowanie, to taki post może podziałać jak najgorsza antyreklama.

Jak ułożyć żywność w pojemniku, żeby prezentowało się najlepiej?

Ułożenie żywności na talerzu jest sztuką, która w przypadku opakowań na wynos wzrasta do rangi naprawdę wysokiej trudności. Choć ładne ułożenie potraw w pojemniku nie jest proste, to trzymając się trzech prostych zasad możesz stworzyć małe arcydzieło:

  1. Nie mieszaj poszczególnych składników – nie każdy klient chce, by surówka czy mięso były pomieszane np. z ziemniakami. Ba! Dla niektórych osób takie wymieszanie będzie całkowicie przekreślać możliwość zjedzenia Twojej potrawy. Takiej fobii często doświadczają osoby z nerwicą natręctw i nie jest to mało popularna choroba. Właśnie dlatego restaurator czy właściciel firmy cateringowej powinien zadbać o to, by w przypadku większej ilości jedzenia, poszczególne elementy potrawy były ułożone w osobnych komorach.
  2. Zadbaj o estetyczne pokrojenie wszystkich elementów dania – na ogólne piękno wpływ mają bardzo drobne detale. Nierówno pokrojone warzywa czy owoce będą sprawiać, że całe danie będzie wyglądać niedbale.
  3. Dopasuj wielkość pojemnika do ilości jedzenia – porozrzucane lub – wręcz przeciwnie – ściśnięte jedzenie w pojemniku z pewnością nie wywrą dobrego wrażenia na Twoich klientach. Zadbaj o to, by wielkość opakowania odpowiadała wymiarom jedzenia.

Jak bezpiecznie zapakować jedzenie na wynos?

Bezpieczna dostawa dań na wynos to problem, z którym mierzą się i restauratorzy, i właściciele firm cateringowych. Jest on szczególnie nasilony w przypadku płynnych potraw, takich jak zupy.

Najlepszym rozwiązaniem na szczelne zamknięcie jest zgrzewarka. Nie ma bardziej trwałego i bezpiecznego rozwiązania. Wykorzystując pojemnik do zgrzewu i technologię zgrzewania, masz pewność, że jedzenie nie wydostanie się poza pojemnik. Co więcej, jakość takiego jedzenia utrzymuje się znacznie dłużej!

Warto jednak rozważyć formę zapakowania jedzenia, w zależności od jego formy. Zgrzewarka może emitować dość wysokie koszty, a nie każde danie wymaga takiego opakowania!

Bezpieczne pakowanie drugiego dania na wynos

W przypadku drugiego dania najpopularniejszym rozwiązaniem są pojemniki do zgrzewu. Wybór takiego rozwiązania ma różne plusy, w tym m.in.: dobra izolacja termiczna i doskonała szczelność. Możesz być pewny, że drugie danie dotrze do klienta ciepłe, co wpłynie na jego zadowolenie.

Większe potrawy warto zapakować w pojemnik do dań gorących, który spełnia najwyższe wymagania izolacji cieplnej.

Bezpieczne pakowanie sałatek na wynos

Zgrzewarka nie będzie natomiast ani potrzebna, ani polecana w przypadku sałatek. W takim przypadku możesz bez problemu użyć pojemników do sałatek i owoców z pokrywką. Owoce i warzywa będą mogły w takim opakowaniu oddychać, co wpłynie na ich lepszą świeżość.

Szczelne pakowanie zup na dowóz

Transport zupy to nie przelewki! W takim przypadku bezwzględnie polecimy Ci specjalne flaczarki do zgrzewu. Pomogą one w utrzymaniu odpowiedniej temperatury i zapobiegną rozlaniu się zupy podczas transportu.

Bezpieczne pakowanie deserów

Desery wymagają szczególnie małych pojemniczków. Zapakowanie muffinki czy kawałka ciasta do większego pojemnika może zakończyć się wizualną katastrofą – podczas transportu słodycz rozgniecie się o wszelkie ścianki opakowania. Idealnym wyborem będą pojemniki do deserów, które mają specyficzne kształty pozwalająca na bezpieczne i estetyczne spakowanie potraw.

O czym warto pamiętać, wybierając pudełka do pakowania na wynos?

Obecnie firmy cateringowe i restauracje muszą się zmierzyć ze znacznie większymi trudnościami. Niska cena i dobry produkt nie wystarczą, by być najlepszym. Należy dbać także o odpowiedni wizerunek, który da klientowi możliwość utożsamiania się z naszymi wartościami – to podstawa marketingu 5.0.

Aby ułatwić Ci zadanie w wyszukiwaniu dobrych pojemników dla Twojego przedsiębiorstwa postanowiliśmy zebrać 3 najważniejsze cechy, na które musisz zwrócić uwagę podczas zakupów:

  1. Szczelny pojemnik – jeśli wiele twoich potraw jest płynnych, nie decyduj się na pojemniki z wieczkiem. Wybierz opakowania do zgrzewania, które są odporne na działanie wysokiej temperatury, a dzięki trwałemu zamknięciu pomogą Ci szczelnie transportować każde danie.
  2. Odpowiednia podziałka – jeśli chcesz oferować nie tylko dobry smak, lecz również dobry wygląd, to zadbaj o to, by specjalne pojemniki składały się z kilku przedziałek dostosowanych do potrzeb dań.
  3. Trwałe materiały – pulpa czy styropian nie sprawdzą się w każdej sytuacji. Jeśli chcesz, by opakowanie sprawdziło się zawsze, to wybierz pojemniki PP, które nie zawierają szkodliwych substancji, można je łatwo zutylizować, a nie są podatne na uszkodzenia zewnętrzne.

Jak możesz wykorzystać opakowania do żywności na wynos w działaniach marketingowych?

Marketing działa wszędzie. Dlaczego by nie wykorzystać opakowań do dań na wynos do promocji Twojej firmy? Działania marketingowe mogą opierać się na szeregu różnych czynności: od nadruku z logiem na torbie, w której będzie dostarczane jedzenie, po ulotki informujące o odpowiedzialnym podejściu Twojej firmy.

Jeśli do pakowania żywności wykorzystujesz pudełka bezpieczne dla zdrowia i przyjazne środowisku, to koniecznie poinformuj o tym swoich klientów na ulotce. W tej sposób otrzymają od Ciebie bardzo przydatną informację, na podstawie której wykreują wizerunek Twojej firmy! Oznaczanie produktów nadających się do recyklingu jest cechą charakterystyczną dla nowoczesnych przedsiębiorstw. Nie zapomnij więc zakomunikować, że tacka czy miska, na której zostało dostarczone jedzenie, są wykonane z papieru ekologicznego bądź łatwego do recyklingu PP.

Gdzie kupić tanie opakowania na wynos?

Zakup pojemników do pakowania na wynos nie jest jednorazową transakcją. Najczęściej firmy muszą się co jakiś czas doposażać w takie wyposażenie. W takich cyklicznych transakcjach szczególnie warto zadbać o kontrahenta biznesowego, który zaoferuje Ci dobre produkty w niskich cenach.

biznesowego, który zaoferuje Ci dobre produkty w niskich cenach. W IKA tworzymy naszą ofertę z myślą o przedsiębiorcach. Znajdziesz u nas opakowania do zgrzewania dla małych i dużych firm w różnych rozmiarach i kolorach. Jeśli chcesz zakupić produkt najwyższej jakości, to sprawdź naszą ofertę i wybierz opakowania dostosowane do potrzeb Twojej firmy.

Produkty powiązane

133,20 (netto)

163,84 zł (brutto)
Producent: Guillin Materiał: PP Kolor: przezroczysty Kod produktu: PRA200RC  Wymiary: 180x80x45 mm Pojemność: 200 ml EAN: 4010494803496  

653,28 (netto)

803,53 zł (brutto)
Materiał: PP Kolor: czarny  Pojemność: 450 ml Wymiary: 164x60 mm Liczba komór: 1  Rodzaj: Gładki Liczba w opakowaniu: 600 sztuk Liczba w kartonie: 12x50  - 600 sztuk Producent: Guillin Kod produktu: D-5450C EAN:...

712,96 (netto)

876,94 zł (brutto)
Materiał: papier  Kolor: kraft Pojemność: 1000 ml Wymiary: 149x76 mm Liczba w opakowaniu: 50 sztuk Liczba w kartonie: 6x50 - 300  sztuk Producent: Guillin Kod produktu: POTCART1000 EAN: 3342690157723
Powiązane artykuły

Menu

Ustawienia